کمبود چه ویتامین‌هایی باعث درد ساق پا می‌شود؟دلایل دیگر آن چیست؟

کمبود کدام ویتامین باعث درد ساق پا میشود

اگر درد ساق پا با علائم دیگری مانند گزگز، خستگی، ضعف عضلانی یا مشکلات گوارشی همراه شود، احتمالاً ناشی از کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین D، ویتامین B12، منیزیم، پتاسیم، کلسیم و آهن است. از طرف دیگر درصورتی‌که درد ساق پا به‌تنهایی بروز کند یا هنگام حرکت بدتر و هنگام استراحت بهتر شود، احتمالاً عوامل دیگری دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به کشیدگی و گرفتگی عضلات اشاره کرد.

آیا درد ساق پای من ناشی از کمبود ویتامین است؟ 

درد ساق پا درصورتی‌که به‌تنهایی بروز پیدا کند، به‌احتمال زیاد در نتیجه کمبود ویتامین نبوده و دلایل دیگری دارد. از طرف دیگر کمبود ویتامین معمولاً تنها به‌صورت درد ساق پا بروز نکرده و با علائم دیگری همراه می‌شود که در جدول زیر می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید.

چه زمانی درد ساق پا ناشی از کمبود ویتامین است؟

اگر درد ساق پا به‌تنهایی بروز نکرده و با چند مورد از علائم زیر همراه شود، احتمالاً ناشی از کمبود ویتامین است:

  •   بی‌حسی و گزگز در دست‌ها و پاها
  •  خستگی و ضعف عمومی
  • درد استخوانی یا مفصلی
  •  تغییرات پوست، مو یا ناخن
  •  مشکلات گوارشی یا اشتها
  •  تغییرات خلقی یا عصبی
چه زمانی درد ساق پا به دلایل دیگری ایجاد شده است؟

اگر درد ساق پا بدون هیچ علامت دیگری باشد (به‌تنهایی بروز کرده باشد) یا با یکی از نشانه‌های زیر همراه شود:

  • درد در یک نقطه خاص از ساق پا (عضلات) است و با لمس یا تکان بدتر می‌شود.
  •  عضله ساق پا به‌صورت ناگهانی سفت و دردناک می‌شود و پس از چند دقیقه درد آن کاهش می‌یابد.
  •  درد هنگام راه‌رفتن افزایش‌یافته و هنگام استراحت بهبود می‌یابد.
  •  درد معمولاً از کمر یا باسن به پا منتشر شده و هنگام نشستن یا ایستادن بدتر می‌شود.
  •   درد در استخوان یا مفاصل حس شده و گاهی با تورم همراه است.

ازآنجاکه درد ساق پا در اکثر موارد ارتباطی با کمبود ویتامین ندارد، در نظر داشته باشید که برای اطمینان بیشتر، به آزمایش‌های پزشکی نیاز است. در واقع بدون انجام آزمایشات پزشکی هرگز نمی‌توان کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی را به‌صورت قطعی تشخیص داد، پس اگر چند مورد از علائم کمبود ویتامین را دارید، به پزشک مراجعه کنید.

کمبود کدام ویتامین‌ها و مواد معدنی با درد ساق پا مرتبط هستند؟

کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی یکی از دلایلی است که می‌تواند باعث ایجاد درد، گزگز، اسپاسم و حتی گرفتگی در ساق پا شود. عضلات، استخوان‌ها و اعصاب بدن همگی به ویتامین‌ها و مواد معدنی برای داشتن عملکرد مناسب نیاز دارند و در شرایطی که کمبود داشته باشید، همراه با ازدست‌رفتن کارکرد مناسب این ارگان‌ها، علائمی مانند درد را تجربه می‌کنید.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، درد ساق پا به طور معمول به دلیل کمبود ویتامین و مواد معدنی نیست، اما اگر فکر می‌کنید درد ساق پای شما ناشی از این موضوع است، حتماً پیش از هر اقدامی (مانند مصرف مکمل‌ها) به پزشک مراجعه کرده و با انجام آزمایش‌های لازم، از نوع و میزان کمبود خود اطمینان حاصل کنید.

توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه مکمل‌ها بی‌خطر نبوده و لازم است میزان مصرف آن‌ها باتوجه‌به شرایطی که دارید (مانند سن و جنسیت) توسط پزشک کنترل شود. برای مثال مصرف بیش از اندازه ویتامین دی (بیش از ۴ هزار واحد در روز) می‌تواند منجر به مشکلات کلیوی شود.

در ادامه می‌توانید از ویتامین‌ها و مواد معدنی که کمبود آن‌ها باعث درد ساق پا می‌شوند را بخوانید.

ویتامین D

راه‌های تأمین ویتامین D

تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامین D با ایجاد اختلال در جذب کلسیم توسط عضلات، در بروز درد ساق پا نقش دارد. کمبود این ویتامین همراه با خستگی و بی‌حالی، ضعف عضلات، دردهای مبهم عضلانی و استخوانی و کاهش ایمنی بدن (برای مثال افزایش تعداد دفعات سرماخوردگی) همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود ویتامین دی می‌توان از مکمل‌ها و غذاهایی مانند زرده تخم‌مرغ و جگر استفاده کرد.

ویتامین B12

غذاهای سرشار از ویتامین B12

بر اساس تحقیقات، ویتامین B12 برای سلامت اعصاب ضروری است و کمبود آن باعث آسیب به عصب‌ها می‌شود؛ در نتیجه این شرایط ممکن است باعث ایجاد درد ساق پا شود. کمبود ویتامین ب۱۲ با علائم دیگری مانند گزگز و بی‌حسی در دست‌ها و پاها، خستگی شدید، رنگ‌پریدگی، مشکل در تمرکز و زخم‌های دهانی همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود ویتامین B12 می‌توان مکمل‌ها و غذاهایی مانند گوشت قرمز، ماهی، تخم‌مرغ و لبنیات را مدنظر قرارداد.

منیزیم

غذاهای سرشار از منیزیم

تحقیقات نشان داده است که کمبود منیزیم باعث افزایش تحریک‌پذیری عضلات و کاهش توانایی آن‌ها در شل‌شدن طبیعی پس از انقباض شده که در نتیجه می‌تواند منجر به بروز درد ساق پا شود. کمبود این ماده معدنی با علائمی مانند گرفتگی عضلانی (به‌خصوص در شب)، لرزش یا پرش عضلانی، خستگی، بی‌قراری و ضربان قلب نامنظم همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود منیزیم مصرف مکمل‌ها و غذاهایی مانند اسفناج، بادام، آووکادو و شکلات تلخ توصیه می‌شود.

پتاسیم 

غذاهای سرشار از پتاسیم

پتاسیم در تنظیم انقباض عضلات نقش داشته و کمبود آن باعث سفتی یا ضعف عضلات و در نتیجه درد ساق پا می‌شود. بر اساس منابع علمی پزشکی کمبود این ماده معدنی با علائمی مانند گرفتگی عضلانی، ضعف عمومی، خستگی، یبوست و ضربان قلب نامنظم همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود پتاسیم می‌توان از مکمل‌ها (تحت‌نظر پزشک) و غذاهایی مانند موز، پرتقال، سیب‌زمینی و اسفناج استفاده کرد.

کلسیم 

غذاهای سرشار از کلسیم

بر اساس مطالعات انجام شده، کمبود کلسیم باعث انقباضات غیرارادی عضلات و در نتیجه درد ساق پا می‌شود. کمبود این ماده معدنی با علائمی مانند اسپاسم عضلانی، گزگز در انگشتان دست‌وپا، شکنندگی ناخن‌ها، ضعف دندان‌ها و پوکی‌استخوان همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود این ماده معدنی علاوه بر مکمل‌ها، مصرف غذاهایی مانند شیر، ماست، پنیر و کلم‌بروکلی مفید هستند.

آهن 

غذاهای سرشار از آهن

آهن برای اکسیژن‌رسانی به عضلات ضروری است و کمبود آن باعث خستگی عضلات (مانند عضلات ساق پا) و در نتیجه درد می‌شود. تحقیقات نشان داده است که کمبود آهن با علائمی مانند خستگی شدید، رنگ‌پریدگی، تنگی نفس و بی‌قراری در پاها (مخصوصاً شب‌ها) همراه است. برای برطرف‌کردن کمبود آهن می‌توان از مکمل‌ها (تحت‌نظر پزشک) و غذاهایی مانند گوشت قرمز، جگر، عدس و اسفناج استفاده کرد.

درد ساق پا همیشه از کمبود ویتامین نیست؛ این دلایل را هم بررسی کنید 

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد درد ساق پا معمولاً ناشی از کمبود ویتامین و مواد معدنی نبوده و دلایل دیگری دارد. در ادامه می‌توانید باتوجه‌به علائمی که دارید، متوجه شوید که علت احتمالی درد ساق پایتان چیست.

درد ناگهانی و موضعی + حساسیت به لمس + محدودیت در حرکت‌دادن پا
علت احتمالی: کشیدگی عضلات
سفت‌شدن عضلات ساق پا + مدت‌زمان درد چند ثانیه تا چند دقیقه
علت احتمالی: گرفتگی عضلات
گزگز یا بی‌حسی + ضعف عضلانی + درد از کمر یا باسن به پا منتشر می‌شود
علت احتمالی: مشکلات مربوط به عصب‌ها
درد عمیق و مداوم + تورم یا سفتی مفصل + صدادادن پا هنگام تکان‌دادن
علت احتمالی: مشکلات استخوانی و مفصلی
درد هنگام راه‌رفتن + کاهش درد هنگام استراحت + تغییرات پوستی (براق شدن، قرمزشدن و رنگ‌پریدگی پوست ساق پا)
علت احتمالی: مشکلات عروقی

 

هشدار

اگر درد ساق پا ناشی از عواملی مانند کشیدگی یا گرفتگی عضلات باشد، در بیشتر مواقع نگران جای نگرانی وجود ندارد و معمولاً با چند روز استراحت برطرف می‌شود. بااین‌حال درصورتی‌که درد همراه با علائم دیگری مانند تورم و قرمزی پوست باشد یا درد پس از یک هفته بهبود نیابد، مراجعه به پزشک و دریافت درمان تخصصی ضرورت پیدا می‌کند.

از طرف دیگر اگر احتمال می‌دهید دچار یکی از مشکلات عصبی، استخوانی یا عروقی شده‌اید، لازم است هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرده و پس از تشخیص دقیق مشکل، تحت درمان تخصصی قرار بگیرید.

سؤالات متداول 

آیا ویتامین E و ویتامین B1 باعث درد ساق پا می‌شوند؟

کمبود ویتامین E به‌ندرت باعث درد ساق می‌شود، اما ممکن است ضعف عضلانی ایجاد کند. کمبود ویتامین B1 (تیامین) نیز می‌تواند باعث درد ساق پا شود، ولی بسیار نادر است.

آیا کم‌آبی در درد ساق پا نقش دارد؟

یکی از نقش‌های آب در بدن، تنظیم تعادل الکترولیت‌ها از جمله پتاسیم و منیزیم است که در انتقال پیام‌های عصبی نقش دارند. کم‌آبی می‌تواند باعث برهم‌خوردن این تعادل شده و در نتیجه باعث درد عضلانی شود.

آیا مصرف هم‌زمان مکمل منیزیم و کلسیم می‌تواند باعث ایجاد مشکل شود؟

بله، مصرف هم‌زمان هر دو این مکمل‌ها با یکدیگر ممکن است جذب هر دو را کاهش دهد، زیرا در روده با هم رقابت می‌کنند. در نتیجه بهتر است بافاصله زمانی (۲-۳ ساعت) مصرف شوند.

آیا مصرف زیاد مکمل ویتامین D برای درد ساق پا مضر است؟

بله، دوزهای بالای ویتامین D (بیش از ۴۰۰۰ IU روزانه) می‌تواند باعث مسمومیت و ضعف عضلانی شود که درد ساق پا را تشدید می‌کند.

آیا دیابت باعث کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی و درد ساق پا می‌شود؟

دیابت می‌تواند جذب B12 را کاهش دهد (به دلیل داروهایی مثل متفورمین) و نوروپاتی ایجاد کند که باعث درد ساق پا می‌شود. کمبود منیزیم نیز در افراد با بیماری دیابت شایع است.

آیا استرس می‌تواند باعث درد ساق پا شود؟

استرس مزمن ممکن است تنش عضلانی را افزایش دهد و باعث درد ساق پا شود. استرس همچنین می‌تواند باعث کاهش سطح منیزیم در بدن شود.

چرا درد ساق پا پس از ورزش بدتر می‌شود؟

ورزش شدید می‌تواند سطح منیزیم و پتاسیم را در بدن کاهش دهد و باعث گرفتگی و درد عضلانی شود. در برخی موارد التهاب یا آسیب عضلانی نیز ممکن است در افزایش درد ساق پا پس از ورزش نقش داشته باشد.

آیا درد ساق پا در کودکان می‌تواند ناشی از کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد؟

درد ساق پا در کودکان معمولاً ناشی از عوامل مختلفی مانند دردهای رشد، فعالیت زیاد یا مشکلات عضلانی – استخوانی است. در کنار این موارد، کمبود ویتامین D، کلسیم و در برخی مواقع منیزیم نیز می‌تواند باعث ایجاد درد ساق پا در کودکان شود.

درد ساق پا میان گیاهخوارها به کمبود کدام ویتامین ارتباط دارد؟

کمبود ویتامین B12 در گیاهخواران شایع است و می‌تواند باعث درد ساق پا شود. علاوه بر ویتامین ب۱۲، کمبود آهن نیز در میان گیاه‌خوارها شایع است.

کمبود کدام ویتامین در سالمندان رایج است؟

کمبود ویتامین D در سالمندان شایع‌تر از موارد دیگر است، چراکه جذب این ویتامین با افزایش سن کم می‌شود. همچنین سالمندان کمتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند که یکی از مهم‌ترین راه‌های تأمین ویتامین D به شمار می‌رود.

کمبود کدام ویتامین در ورزشکاران رایج است؟

کمبود منیزیم در ورزشکاران شایع است که می‌تواند باعث گرفتگی و درد ساق شود. این موضوع به دلیل تعریق زیاد و مصرف زیاد منیزیم توسط عضلات اتفاق می‌افتد.

درد ساق پا در دوران بارداری به کمبود کدام ویتامین ارتباط دارد؟

کمبود منیزیم و کلسیم در بارداری شایع است و می‌تواند باعث گرفتگی و درد ساق شود. در برخی موارد کمبود ویتامین D نیز ممکن است نقش داشته باشد.

فهرست مطالب
مشاوره رایگان