آیا عمل مینیسک زانو ضروری است؟ اگر عمل نشود چه می‌شود؟

عمل مینیسک زانو

در صورتی‌ که پارگی مینیسک شدید باشد و باعث قفل‌ شدن زانو شود ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. عواملی مانند سن، میزان فعالیت فرد، نوع و محل پارگی نقش مهمی در تصمیم پزشک برای انجام جراحی دارند. معمولاً هر چه فرد جوان‌تر و فعال‌تر باشد، برای پیشگیری از آرتروز زانو و بازیابی حداکثر عملکرد حرکتی زانو، احتمال انجام جراحی بیشتر است. همچنین در مواردی که پارگی در قسمت بیرونی مینیسک (قسمتی که دارای خونرسانی است) ایجاد شده باشد، ممکن است به جراحی نیاز باشد؛ زیرا مینیسک خودبه‌خود قابل‌ترمیم نیست. مزیت جراحی نسبت به درمان‌های غیرجراحی این است که عملکرد و پایداری زانو را به‌صورت کامل‌تر و سریع‌تر بازیابی کرده و همچنین خطر ابتلا به آرتروز را کاهش می‌دهد. جراحی مینیسک با روش کم‌تهاجمی آرتروسکوپی انجام شده و بسته به ‌شدت پارگی ممکن است شامل برداشتن جزئی یا کلی مینیسک، ترمیم یا پیوند آن شود.

آیا عمل مینیسک زانو ضروری است؟

عاململاحظاتضرورت انجام جراحینوع جراحی
سنزیر ۴۰ سالزیادترمیم مینیسک یا مینیسکتومی جزئی
بالاتر از ۴۰ سالکممینیسکتومی جزئی (در  صورت داشتن علامت)
میزان فعالیتزیاد (ورزشکار یا فرد فعال)زیادترمیم مینیسک یا مینیسکتومی جزئی
کمکممینیسکتومی جزئی
ماهیت پارگیدر اثر آسیبزیادترمیم مینیسک
در اثر افزایش سن و تحلیل غضروفکممینیسکتومی جزئی
نوع پارگیدسته سطلیزیادترمیم مینیسک
فلپزیادمینیسکتومی جزئی
شعاعیزیادمینیسکتومی جزئی یا پیوند (در  صورت شدید بودن)
افقیکممینیسکتومی جزئی
پیچیدهزیادمینیسکتومی جزئی
محل پارگیمنطقه قرمز (یک سوم بیرونی مینیسک)کمترمیم مینیسک
منطقه سفید (دو سوم داخلی مینیسک)زیادمینیسکتومی جزئی
علائمدرد مداوم و تورمزیادترمیم مینیسک یا مینیسکتومی جزئی
قفل شدن زانو و اختلال در عملکرد آنزیاد

ترمیم مینیسک یا مینیسکتومی جزئی

در مواردی که درد ناشی از پارگی مینیسک زانو با روش‌های غیرجراحی قابل تسکین نباشد و با علائمی مانند قفل‌شدن، تورم و خالی‌کردن زانو همراه باشد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. علاوه بر این عواملی مانند سن و میزان فعالیت، ماهیت، نوع و محل پارگی نقش مهمی در تعیین ضرورت انجام جراحی دارند. در ادامه در مورد این عوامل به‌تفصیل توضیح داده شده است.

سن و میزان فعالیت

افراد جوان معمولاً کاندید جراحی مینیسک هستند، زیرا پیشگیری از ابتلا به آرتروز در این گروه سنی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین این افراد معمولاً فعال هستند و به همین دلیل نیاز به جراحی دارند تا بتوانند از حداکثر عملکرد حرکتی زانو استفاده کنند. در مقابل، افراد مسن‌تر یا کسانی که فعالیت کمی دارند معمولاً ابتدا تحت درمان غیرجراحی قرار گیرند و در صورت نتیجه‌بخش نبودن آن و داشتن درد و علائمی مانند قفل‌شدن زانو جراحی می‌شوند.

محل پارگی

پارگی مینیسک زانو

اگر پارگی در دو سوم داخلی مینیسک (ناحیه سفید) اتفاق افتاده باشد، به جراحی نیاز است. زیرا این ناحیه خون‌رسانی ندارد و بنابراین خودبه‌خود ترمیم نمی‌شود. پارگی‌های ناحیه یک‌سوم خارجی (ناحیه قرمز) به دلیل خون‌رسانی در این ناحیه گاهی اوقات خودبه‌خود ترمیم می‌شوند. اما درصورتی‌که شدید و همراه با علائمی مانند درد و قفل‌شدن زانو باشند ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.

ماهیت پارگی

ماهیت پارگی مینیسک زانو

شکل پارگی، تأثیر بسیار زیادی در نوع جراحی موردنیاز برای آن دارد. پارگی‌هایی که به شکل شعاعی هستند به دلیل این‌که اغلب در منطقه بدون خون مینیسک اتفاق می‌افتند، به جراحی نیاز دارند. همچنین پارگی‌های دسته سطلی و فلپ چون احتمال قفل‌شدن زانو را به همراه دارند، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند. برای پارگی‌های افقی در صورت رخ‌دادن آن‌ها در منطقه سفید مینیسک جراحی ضرورت پیدا می‌کند.

نوع پارگی

انواع پارگی مینیسک زانو

در مواردی که پارگی ناشی از آسیب به‌ زانو باشد معمولاً جراحی انجام می‌شود تا از بروز آرتروز جلوگیری شود. اما در پارگی دژنراتیو که معمولاً در اثر افزایش سن و تحلیل زانو اتفاق می‌افتد، جراحی‌های ترمیم یا برداشت مینیسک گزینه مناسبی نیستند. دلیل اصلی این مسئله این است که پارگی دژنراتیو خود بخشی از روند آرتروز زانو است و این جراحی‌ها نیز می‌توانند این روند را بدتر کنند. در این موارد فقط درصورتی‌که فرد شرایط پیوند مینیسک را داشته باشد ممکن است جراحی پیوند انجام شود و مینیسک آسیب‌دیده با یک مینیسک اهدایی جایگزین گردد.

تصمیم‌گیری درباره انجام یا عدم انجام جراحی مینیسک زانو

درمان‌های جراحی و غیرجراحی پارگی مینیسک آینده متفاوتی را برای فرد رقم می‌زنند. از جمله تفاوت‌هایی که این دو نوع درمان را از یکدیگر متمایز می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد که در ادامه در مورد آن‌ها به‌تفصیل توضیح داده شده است.

  • نقاهت و زمان بهبودی
  • میزان بازگشت پایداری و عملکرد زانو
  • کیفیت زندگی فرد پس از بهبودی
  • میزان تسکین درد
  • میزان احتمال ابتلا به آرتروز (در اثر آسیب مینیسک، استخوان‌ها روی‌ هم فشار وارد کرده که باعث ساییدگی آن‌ها و آرتروز خواهد شد.)

مقایسه آینده درمان در صورت انجام جراحی یا درمان با روش‌های غیرجراحی را در جدول زیر مشاهده می‌کنید.

نتایجدرمان جراحیدرمان غیر جراحی
اثربخشیمیزان موفقیت بالا برای پایداری و عملکرد حرکتی زانومؤثر برای پارگی‌های خفیف تا متوسط و به‌خصوص پارگی‌های دژنراتیو
پایداری زانوبازیابی خوب پایداری زانوممکن است در برخی موارد پایداری زانو به‌خوبی بازیابی نشود.
سطح فعالیت
بعد از بهبودی
بالامتوسط رو به پایین
کیفیت زندگیبهبود سریع‌تر کیفیت زندگی پس از عملبهبودی تدریجی کیفیت زندگی پس از عمل
تسکین دردفرد بلافاصله پس از جراحی درد دارد ولی در طولانی‌مدت دردی را تجربه نخواهد کرد.تسکین درد تدریجی است به همین دلیل فرد در طولانی‌مدت ممکن است هنوز کمی درد داشته باشد.
خطر آرتروزبا ترمیم یا جایگزینی خطر آرتروز را کاهش می‌دهد.افزایش خطر ابتلا به آرتروز در طولانی‌مدت
زمان بهبودی ۴ تا ۶ هفته برای بهبودی اولیه و تا ۶ ماه برای بهبودی کامل و ازسرگیری فعالیت‌های سنگین۶ تا ۸ هفته برای بهبودی اولیه و تا ۳ ماه برای بهبودی کامل و ازسرگیری فعالیت‌های سنگین
خطر آسیب ممکن است با توان‌بخشی صحیح کاهش یابد.اگر به‌درستی مدیریت نشود به‌ویژه در افراد فعال خطر بالاتری دارد.
عوارض خطر عفونت، لخته‌شدن و خشکی زانوحداقل، اما با خطر علائم مداوم و بهبودی ناقص
هزینۀ بالاتر به دلیل هزینۀهای بیمارستان، جراحی و مراقبت‌های پس از آنپایین‌تر؛ زیرا تنها شامل هزینۀهای دارو و فیزیوتراپی می‌شود.
برای چه کسانی مناسب است؟برای افراد جوان و فعالبرای افراد مسن‌تر و کم‌تحرک یا افرادی که پارگی دژنراتیو دارند.
در چه شرایطی مناسب است؟پارگی شدید و حاد که با قفل‌شدن زانو همراه است.پارگی‌های خفیف تا متوسط یا دژنراتیو که محدودیت‌های حرکتی قابل‌توجهی ایجاد نمی‌کنند.

اگر عمل مینیسک انجام دهید

زمانی که جراحی مینیسک انجام دهید معمولاً شش ماه تا یک سال پس از عمل پایداری و عملکرد زانوی شما به طور کامل باز می‌گردد و درد تسکین می‌یابد. در نتیجه شما می‌توانید بعد از مدت کوتاهی به انجام فعالیت‌های روزانه و ورزش‌های سنگین برگردید؛ بنابراین کیفیت زندگی شما سریع‌تر از حالتی که درمان‌های غیرجراحی را در پیش گرفته باشید، بهبود پیدا می‌کند. علاوه بر این در صورت ترمیم یا جایگزینی موفقیت‌آمیز مینیسک، خطر ابتلا به آرتروز زانو در آینده کاهش می‌یابد.

انجام منظم مراقبت‌های توان‌بخشی بعد از جراحی می‌تواند تا حد زیادی خطر آسیب زانو و عوارض جراحی را کاهش دهد. در روزهای اول پس از جراحی ممکن است درد و تورم داشته باشید که برای کاهش آن می‌توانید از کمپرس یخ و داروهای ضدالتهاب استفاده کنید. همچنین یک تا دو هفته بعد از جراحی مینیسک می‌توانید به انجام فعالیت‌های روزانه بازگردید، اما باید از فعالیت‌های شدید؛ مانند بالا و پایین‌رفتن از پله یا بلندکردن اجسام سنگین پرهیز کنید؛ بنابراین بهتر است تا چهار هفته اول با عصا راه بروید و هنگام راه‌رفتن وزن خود را روی زانو جراحی شده نیندازید. علاوه بر این تا حداقل سه ماه پس از جراحی باید بریس زانو ببندید تا فشاری بر زانو وارد نشود. از هفته هفتم می‌توانید درحالی‌که هنوز بریس می‌بندید، بدون استفاده از عصا در حد توانتان روی پاها بایستید.

برای بازیابی دامنه حرکتی زانو و حفظ آن از همان روزهای اول پس از جراحی تمرین‌های کششی و فیزیوتراپی را شروع خواهید کرد. سطح این تمرین‌ها به‌مرور پیشرفته‌تر خواهد شد به‌گونه‌ای که از ماه ششم پس از جراحی بتوانید به‌مرور به انجام فعالیت‌های سنگین و ورزشی بازگردید. البته فقط در جراحی ترمیم و پیوند مینیسک بهبودی حدود شش ماه طول می‌کشد و در جراحی‌های مینیسکتومی جزئی و کلی یا پیوند زمان بهبودی سریع‌تر خواهد بود و به حدود دو ماه کاهش می‌یابد.

اگر عمل مینیسک انجام ندهید

درصورتی‌که به هر دلیلی از عمل مینیسک چشم‌پوشی کنید باید توجه داشته باشید که درمان‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی ممکن است عملکرد و پایداری زانو را به طور کامل بازیابی نکنند. به همین دلیل معمولاً بعد از انجام این درمان‌ها نیز همچنان در انجام برخی فعالیت‌ها و به‌خصوص فعالیت‌های سنگین مشکل خواهید داشت. همچنین در این درمان‌ها روند تسکین درد تدریجی است و ممکن است حتی بعد از گذشت یک سال همچنان درد را تجربه کنید. مسئله مهم‌تر این است که پیشروی آسیب مینیسک می‌تواند خطر ابتلا به آرتروز را در آینده افزایش دهد.

انواع عمل مینیسک زانو

چهار نوع جراحی مختلف برای درمان پارگی مینیسک وجود دارند و نوع جراحی توصیه شده توسط پزشک به محل، الگو و شدت پارگی بستگی دارد. به دلیل این‌که مینیسک زانو نقش مهمی در جذب شوک و ضربه دارد و به‌نوعی از مفصل و استخوان‌های زانو محافظت می‌کند، جراح تا حد‌امکان سعی می‌کند که مینیسک را حفظ کند. بنابراین تا حد ممکن جراحی ترمیمی یا برداشت جزئی مینیسک انجام می‌شود. اما اگر پارگی مینیسک وسیع و قسمت زیادی از آن آسیب دیده باشد راهی جز برداشت کلی مینیسک یا پیوند مینیسک نمی‌ماند.

نوع عملترمیم مینیسکمینیسکتومی جزئیمینیسکتومی کلیپیوند مینیسک
روش انجامبخیه زدن مینیسک پاره‌شدهبرداشتن قسمت آسیب‌دیده مینیسکبرداشتن کل مینیسکجایگزینی مینیسک آسیب‌دیده با مینیسک اهدایی از فرد دیگر
در چه مواردی انجام می‌شود؟بیماران جوان‌تر، پارگی در منطقه قرمز مینیسک و پارگی طولیپارگی‌های غیر قابل ترمیم یا پارگی‌های منطقه سفید مینیسکآسیب گسترده و غیرقابل ترمیم مینیسکآسیب شدید مینسک، مینسکتومی قبلی با درد مداوم
مزایاحفظ مینیسک و عملکرد زانو، کاهش خطر آرتروززمان بهبودی سریع‌تر، تسکین سریع علائمتسکین فوری علائمبازیابی عملکرد زانو، کاهش درد و به‌ تاخیر انداختن آرتروز
عوارض و خطراتنرخ شکست بالاتر، بازیابی طولانی‌تر و احتمال پارگی مجددازدست‌دادن بخشی از عملکرد مینیسک و خطر ابتلا به آرتروزاز‌دست‌دادن بخش قابل‌توجهی از عملکرد زانو، خطر بالای آرتروزخطر رد پیوند و عفونت
زمان بهبودی۴ تا ۶ ماه یا بیشتر۴ تا ۶ هفته۶ تا ۸ هفته۶ ماه تا یک سال
مراقبت های پس از جراحیفیزیوتراپی، تحمل وزن بدن به‌صورت محدودفیزیوتراپی، بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌هافیزیوتراپی، بازگشت تدریجی به فعالیت‌هافیزیوتراپی و دوره توان‌بخشی طولانی
نتایج بلند مدتدر صورت موفقیت، وضعیت سلامت زانو در طولانی‌مدت خوب استمشکلات درازمدت احتمالی مانند آرتروزنتایج در طولانی‌مدت خوب نیستند چون به‌احتمال‌زیاد منجر به آرتروز می‌شود.در صورت موفقیت جراحی، زانو عملکرد کامل خود را به دست خواهد آورد.

ترمیم مینیسک

ترمیم مینیسک نوعی جراحی کم‌تهاجمی است که با روش آرتروسکوپی انجام می‌شود. در این روش پزشک با استفاده از ابزار آرتروسکوپی امکان انجام عملیاتی مانند بخیه‌زدن و مشاهده داخل مفصل زانو را دارد. جراحی ترمیم مینیسک باهدف حفظ آن و کاهش درد و التهاب ناشی از پارگی انجام می‌شود. این جراحی به‌صورت سرپایی انجام شده و بسته به‌اندازه پارگی مینیسک حدود ۳۰ دقیقه الی یک ساعت به طول می‌انجامد.

جراحی ترمیم مینیسک مناسب افرادی است که دارای شرایط زیر باشند.

  • دچار پارگی مینیسک در حاشیه خارجی آن شده باشند که جریان خون بهتری دارد و قابل‌ترمیم است.
  • افراد جوان؛ به دلیل این‌که قدرت ترمیم غضروف در آن‌ها بالاتر است.
  • افراد فعال و ورزشکار
  • افراد دارای پارگی خفیف که به‌راحتی قابل‌ترمیم باشد.

این جراحی با روش آرتروسکوپی انجام می‌شود که در آن دو یا سه برش کوچک در اطراف مفصل زانو انجام می‌شود. سپس جراح ابزار آرتروسکوپی را که مجهز به دوربین است از طریق یکی از این برش‌ها وارد زانو می‌کند تا بتواند داخل مفصل را کامل ببیند. همچنین پزشک برای ترمیم پارگی، ابزارهای بخیه را از دو برش دیگر عبور می‌دهد. در نهایت پس از اتمام جراحی برش‌های کوچک روی پوست بخیه زده شده و باندپیچی می‌شوند.

تا چهار هفته پس از جراحی ترمیم مینیسک فرد باید از عصا استفاده کند تا هنگام ایستادن و راه‌رفتن فشاری بر زانو وارد نشود. همچنین با انجام تمرین‌های فیزیوتراپی در شش هفته اول، عملکرد زانو دو تا سه ماه پس از عمل بازیابی می‌شود. علاوه بر این فرد باید شش تا هشت هفته بریس زانو ببندد. اما بهبودی کامل و برگشت به فعالیت‌های سنگین ورزشی شش تا نه ماه پس از عمل اتفاق می‌افتد.

بعد از جراحی ترمیم مینیسک زانو ممکن است فرد به‌صورت موقت دچار، التهاب، درد و خشکی زانو شود که با انجام تمرین‌های توان‌بخشی بعد از مدتی برطرف خواهند شد. همچنین عوارض عمومی مانند عفونت، لخته‌شدن خون و آسیب به بافت‌های اطراف زانو ممکن است بروز پیدا کنند؛ اما احتمال بروز آن‌ها کم است.

مینیسکتومی جزئی

مینیسکتومی جزئی یکی دیگر از روش‌های جراحی است که برای درمان پارگی مینیسک استفاده می‌شود. این جراحی هم به روش آرتروسکوپی انجام می‌شود و حدود ۳۰ دقیقه طول می‌کشد. هدف از انجام این جراحی حفظ قسمت سالم مینیسک و کاهش التهاب و درد ناشی از قسمت آسیب‌دیده آن است.

این نوع جراحی برای افراد زیر مناسب است.

  • افرادی که دچار پارگی در ناحیه بدون خون مینیسک شده باشند.
  • افرادی که دارای پارگی‌های خفیف تا متوسط هستند که نیاز به برداشتن کل مینیسک نداشته باشند.
  • افرادی که علائم خفیف تا متوسط داشته باشند و برداشت جزئی مینیسک تغییر قابل‌توجهی در علائم آن‌ها ایجاد بکند.

در این جراحی بافت آسیب‌دیده مینیسک با روش آرتروسکوپی برداشته می‌شود. در این روش پزشک پس از ایجاد سه برش کوچک در اطراف مفصل زانو، ابزار آرتروسکوپی را از یکی از برش‌ها وارد زانو می‌کند. سپس با واردکردن ابزارهای کوچک جراحی به‌زانو، بافت آسیب‌دیده برداشته می‌شود.

زمان بهبودی پس از مینیسکتومی سریع‌تر از زمان بهبودی ترمیم مینیسک است. گاهی اوقات ممکن است بیمار در هفته اول به استفاده از عصا نیاز داشته باشد. همچنین عملکرد زانو چهارتا هشت هفته پس از جراحی و با انجام برنامه فیزیوتراپی به طور کامل بر می‌گردد و فرد می‌تواند فعالیت‌های روزمره و ورزشی خود را از سر بگیرد.

از مهم‌ترین عوارض پس از این عمل می‌توان به افزایش خطر ابتلا به آرتروز در آینده اشاره کرد. البته به دلیل این‌که تنها بخشی از مینیسک برداشته شده احتمال بروز آرتروز زودرس پایین است و در صورت بروز همه قسمت‌های مفصل زانو را درگیر نمی‌کند.

مینیسکتومی کامل

مینیسکتومی کامل یکی دیگر از روش‌های جراحی مینیسک است که با روش آرتروسکوپی انجام می‌شود و حدود ۴۰ دقیقه به طول می‌انجامد. این جراحی در موارد آسیب شدید که مینیسک قابل‌ترمیم یا برداشت جزئی نیست، انجام شده و در آن کل مینیسک برداشته می‌شود. در ادامه دلایل انجام این جراحی و نحوه انجام آن را توضیح داده‌ایم.

جراحی مینیسکتومی کامل معمولاً آخرین راه‌حل است و برای افراد زیر مناسب است.

  • افرادی که دچار پارگی مزمن هستند و راه‌های دیگر در درمان آن مؤثر نباشند.
  • افراد دارای پارگی گسترده و شدید که قابل‌ترمیم یا برداشت جزئی نباشد.
  • افرادی که درد و ناراحتی شدیدی داشته باشند.
  • افرادی که در اثر تغییرات دژنراتیو و افزایش سن، دچار پارگی مینیسک شده باشند.

در این جراحی پزشک با استفاده از آرتروسکوپ به فضای مفصل دست پیدا کرده و سپس اقدام به برداشت کامل مینیسک می‌کند. پس از انجام این جراحی خطر ابتلا به آرتروز افزایش می‌یابد، زیرا احتمال ساییدگی استخوان‌های مفصل زانو در اثر فشار افزایش خواهد یافت؛ بنابراین اگر فرد دارای شرایط پیوند باشد، برای او جراحی پیوند مینیسک نیز انجام خواهد شد.

برداشتن کامل مینیسک به‌مرورزمان باعث افزایش ساییدگی بین استخوان‌های مفصل زانو و آرتروز خواهد شد. معمولاً برای جلوگیری از این مشکل در فاصله کمی پس از مینیسکتومی کامل، پیوند مینیسک انجام می‌شود.

علاوه بر این عوارض عمومی مانند عفونت و لخته‌شدن خون ممکن است بروز پیدا کنند. درصورتی‌که فرد دچار آرتروز زودرس نشود چهار تا هشت هفته پس از جراحی می‌تواند به فعالیت‌های ورزشی و سنگین بازگردد. در غیر این صورت ممکن است بهبودی تا ۶ ماه طول بکشد.

پیوند مینیسک

پیوند مینسک با روش آرتروسکوپی انجام می‌شود. در این جراحی مینیسک آسیب‌دیده با یک مینیسک اهدایی از فرد دیگر جایگزین می‌شود. در برخی موارد ممکن است پیوند ناموفق باشد و بدن آن را پس بزند؛ اما در صورت موفقیت‌آمیز بودن تا حد زیادی خطر آرتروز و درد را کاهش خواهد داد.

در مواردی که پارگی مینیسک شدید باشد معمولاً بعد از مینیسکتومی کامل درصورتی‌که فرد واجد شرایط پیوند باشد، جراحی پیوند مینیسک انجام می‌شود. این شرایط در ادامه ذکر شده‌اند.

  • فرد زیر ۴۰ سال باشد.
  • انگیزه کافی برای انجام یک برنامه توان‌بخشی ۸ تا ۱۰ ماهه بعد از عمل را داشته باشد.
  • قبلاً عمل مینیسکتومی جزئی یا کامل انجام داده باشد.
  • دچار آسیب در غضروف مفصل زانو شده باشد.
  • تراز پاها طبیعی یا قابل‌اصلاح باشد. (مشکلاتی مانند کوتاهی پا مانند پای ضربدری نداشته باشد یا اگر هم دارد قابل‌اصلاح باشد.)
  • شاخص توده بدنی (BMI) زیر ۳۰ داشته باشد.

برای پیوند مینیسک، ابتدا جراح با روش آرتروسکوپ باقی‌مانده مینیسک آسیب‌دیده را از مفصل خارج می‌کند و سپس آن را با یک مینیسک با اندازه مشابه که از اهداکننده گرفته شده است، جایگزین می‌کند. این جراحی نیز به‌صورت سرپایی انجام می‌شود.

بعد از عمل پیوند مینیسک فرد باید به مدت چهار تا شش هفته بریس ببندد و از عصا استفاده کند. همچنین انجام فیزیوتراپی به فرد کمک می‌کند که دو تا سه ماه پس از عمل به فعالیت‌های روزانه بازگردد. اما حدود شش ماه تا یک سال طول می‌کشد تا فرد بتواند فعالیت‌های سنگین و ورزشی را از سر بگیرد.

پس از جراحی پیوند مینیسک ممکن است فرد به عوارض عمومی مثل درد، عفونت، لخته‌شدن خون و رد یا شکست پیوند دچار شود؛ اما احتمال بروز آن‌ها پایین است. همچنین خطر ابتلا به آرتروز خیلی پایین است، اما ممکن است به دلیل تغییر در ساختارهای زانو همچنان اتفاق بیفتد.

آمادگی‌های قبل از عمل مینیسک زانو

قبل از جراحی مینیسک زانو آزمایشاتی مانند آزمایش خون، نوار قلب و اشعه ایکس قفسه سینه از شما گرفته می‌شوند. همچنین پزشک توضیحات لازم برای جراحی مانند قطع مصرف برخی داروها و عدم خوردن و نوشیدن قبل از عمل را به شما می‌دهد. بهتر است یک یا دو هفته قبل از عمل از داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن استفاده نکنید، زیرا باعث افزایش خطر خونریزی بیش از حد در حین عمل و پس از آن می‌شوند. علاوه بر این دو هفته قبل از عمل مصرف دخانیات باید متوقف شود؛ زیرا نیکوتین موجود در دخانیات جریان خون را محدود کرده و بهبودی را به تأخیر می‌اندازند. در نهایت شب قبل از جراحی دوش بگیرید. همچنین از تراشیدن موهای روی زانو و اطراف آن خودداری کنید، زیرا می‌تواند در طول جراحی باعث ورود باکتری‌ها به داخل زانو شود.

هزینۀ عمل مینیسک زانو

هزینۀ جراحی مینیسک زانو به عوامل مختلفی وابسته است که در ادامه توضیح داده شده‌اند.

  • کلینیک و جراح: موقعیت کلینیک و میزان تخصص جراح، تأثیر زیادی در دستمزد جراحی دارند و قطعاً هر چه کلینیک معتبرتر باشد و جراح، تجربه بیشتری داشته باشد، هزینۀ بالاتر است.
  • شدت پارگی مینیسک: پارگی‌های شدید به جراحی‌های طولانی‌تر و زمان‌برتری نیاز دارند که هزینۀ جراحی را افزایش می‌دهد.
  • نوع جراحی موردنیاز: جراحی‌های مختلف، ابزار و تجهیزات متفاوتی نیاز دارند و به‌تبع هزینۀ آن‌ها متفاوت خواهد بود.

هزینۀ این جراحی شامل پوشش بیمه می‌شود، اما درصد پوشش به نوع بیمه شما بستگی دارد؛ بنابراین برای اطلاعات دقیق‌تر می‌توانید از بیمه طرف قرارداد خود استعلام بگیرید.

سوالات متداول

آیا عمل مینیسک زانو سخت است؟

خیر، تنها با چند برش کوچک در زانو انجام می‌شود و عمل باز نیست. این روش که آرتروسکوپی نام دارد تنها ۳۰ دقیقه طول می‌کشد و پس از آن فرد می‌تواند در همان روز جراحی به خانه برگردد.

هزینۀ عمل مینیسک زانو چقدر است؟

هزینۀ عمل مینیسک به عوامل مختلفی مانند شدت پارگی و نوع عمل بستگی دارد. برای اطلاعات دقیق‌تر در مورد هزینۀ باید با پزشک خود مشاوره داشته باشید تا نیازهای شما و هزینۀهای آن‌ها تعیین شوند.

عمل مینیسک زانو چقدر طول می‌کشد؟

این جراحی بسته به شدت پارگی حدود ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت به طول می‌انجامد.

بعد از عمل مینیسک زانو چه باید کرد؟

بعد از عمل بهتر است برای کاهش تورم زانو از کمپرس یخ استفاده کنید و تمرین‌های توان‌بخشی را طبق برنامه ارائه شده توسط کلینیک انجام دهید.

بعد از عمل مینیسک زانو چه بخوریم؟

معمولاً خوردن غذاهایی که برای بهبود التهاب مفید هستند؛ مانند میوه‌ها و سبزی‌ها مفید است. همچنین خوردن غذاهای حاوی ویتامین C خالی‌ از لطف نیست چرا که به بهبود سریع‌تر التهاب بافت ترمیم شده کمک می‌کند.

آیا عمل مینیسک با لیزر قابل انجام است؟

خیر، لیزر برای جراحی مینیسک استفاده نمی‌شود و عملی به اسم لیزر مینیسک وجود ندارد.

آیا عمل مینیسک زانو به صورت باز انجام می‌شود یا بسته؟

این عمل به صورت بسته و با روش آرتروسکوپی انجام می‌شود.

چه مدت بعد از جراحی مینیسک زانو می‌توانم رانندگی کنم؟

این مسئله به نوع جراحی و این‌که کدام پا را عمل کرده باشید بستگی دارد. اگر عمل مینیسکتومی داشته‌اید سه یا چهار روز بعد از عمل می‌توانید رانندگی کنید. همچنین پس از جراحی ترمیم مینیسک اگر پای چپ عمل شده باشد، یک تا دو هفته و اگر پای راست عمل شده باشد، دو تا سه هفته بعد از عمل می‌توانید رانندگی را از سر بگیرید.

فهرست مطالب
مشاوره رایگان