زانو ضربدری چیست؟
عوامل موثر در ایجاد زانو ضربدری
- اضافه وزن و چاقی
- زود راه افتادن کودک
- نشستن روی زانو به صورت قورباغهای یا به شکل W در دوران کودکی
- آسیب دیدن صفحههای رشد در دوران کودکی
- کمبود ویتامین D و کلسیم در بدن
- ابتلا به راشیتیسم یا نرمی استخوان
- ابتلا به روماتیسم
- ابتلا به آرتروز
- ابتلا به دیسپلازی یا رشد غیرطبیعی استخوان
- شکستگیهای استخوانی در گذشته، مانند شکستگی استخوان درشتنی
- آسیبهای استخوان مانند عفونت استخوانی و تومورهای استخوانی خوشخیم
- مشکلات مربوط به مفاصل پا از جمله مفصل لگن، زانو و مچ پا
- ضعف و مشکلات عضلانی پا مانند کوتاه بودن عضله دو سر ران
- صافی کف پا
- وراثت و سابقه خانوادگی
درجات زانو ضربدری
زانو ضربدری بسته به میزان انحراف زانو به درجات مختلفی تقسیم میشود. هرچه این درجه بالاتر باشد، پا نسبت به حالت طبیعی تغییر شکل بیشتری دارد و امکان بروز عوارض در آینده بیشتر خواهد بود. پزشک میتواند درجه زانوی ضربدری را با معاینه بیمار یا از روی تصاویر رادیولوژی اندازهگیری و تعیین کند. تکنیکهای اصلی تعیین درجه زانو ضربدری عبارتند از:
۱- اندازهگیری زاویه HKA: این روش رایجترین و دقیقترین راه تعیین درجه زانو ضربدری است. در این تکنیک، همانطور که در شکل زیر مشاهده میشود، برای تعیین درجه زانو ضربدری، زاویه بین محور مفصل ران، مرکز مفصل مچ پا و لگن (زاویه HKA) اندازهگیری میشود که نشاندهنده درجه چرخش یا انحراف زانو است.این زاویه در پای عادی ۱۸۰ درجه، در پای ضربدری کمتر از ۱۸۰ درجه و در پای پرانتزی بیشتر از ۱۸۰ درجه است. در این روش با توجه به اندازه زاویه انحراف HKA، درجات زانو ضربدری به ۳ دسته تقسیم میشوند (منبع):
- زانو ضربدری درجه ۱ یا خفیف: کمتر از ۱۰ درجه
- زانو ضربدری درجه ۲ یا متوسط: بین ۱۰ تا ۲۰ درجه
- زانو ضربدری درجه ۳ یا شدید: بیشتر از ۲۰ درجه
۲- اندازهگیری فاصله قوزک داخلی پاها: این روش که برای تعیین تقریبی درجه زانو ضربدری توسط خود فرد مناسب است. در این روش در وضعیتی که زانوها کاملاً به هم چسبیده و مماس هستند فاصله بین دو قوزک داخلی پاها اندازهگیری میشود. در پاهای طبیعی قوزکها از هم فاصله ندارند و مماس هستند، اما در پای ضربدری قوزکها از هم فاصله دارند. در این روش با توجه به فاصله بین قوزک داخلی پاها، درجات شدت زانو ضربدری به ۴ دسته تقسیم میشوند:
- زانو ضربدری درجه ۱ یا خفیف: کمتر از ۲.۵ سانتیمتر
- زانو ضربدری درجه ۲ یا متوسط: بین ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر
- زانو ضربدری درجه ۳ یا شدید: بین ۵ تا ۷.۵ سانتیمتر
- زانو ضربدری درجه ۴ یا بسیار شدید: بیشتر از ۷.۵ سانتیمتر
چه زمانی باید درمان زانو ضربدری را شروع کرد؟
شروع زانو ضربدری در کودکان
شروع زانو ضربدری در بزرگسالان
- بروز زانو ضربدری در دوره نوزادی و قبل از ۲ سالگی
- برطرف نشدن و ثابت شدن علائم زانو ضربدری تا سنین ۷ الی ۸ سالگی
- شدید شدن علائم زانو ضربدری از ۵ سالگی تا سنین ۷ الی ۸ سالگی
- فاصله بیش از ۷.۵ سانتیمتر بین قوزک پاها در کودکان زیر ۸ سال
- متفاوت بودن طول پاها
- نامتقارن بودن شکل ظاهری پاها و چرخش بیشتر یکی از زانوها نسبت به زانوی دیگر
- وجود حالت ضربدری در یکی از زانوها
- احساس درد در زانو، لگن و مچ پا
- محدودیت حرکتی پا و زانو
- مشکل در راه رفتن و دویدن، زمین خوردن بیش از حد معمول یا لنگیدن
- تمایل کودک به نشستن به فرم قورباغهای و W شکل
عوارض عدم درمان زانو ضربدری
- بروز درد در زانو، ران پا، مچ پا، لگن و کمر
- بروز مشکلات حرکتی در پا و زانو
- در رفتگیهای مکرر مفاصل پا
- ابتلا به آرتروز زودرس
- پارگی مینیسک زانو و رباطهای پا
- ابتلا به عارضههای ستون فقرات
- امکان ناهماهنگ شدن طول ساق پاها
- کوتاه شدن طول پایین تنه
- بروز مشکلات زیبایی در ظاهر فرد
تشخیص زانو ضربدری

- معاینه فیزیکی: معاینه فیزیکی بیمار، اولین بخش فرآیند تشخیص است. پزشک ابتدا فرم ظاهری زانوها و پاهای فرد را به صورت چشمی معاینه و وضعیت ایستادن و راه رفتن او را مشاهده میکند. سپس علائمی مانند احساس درد هنگام تماس نقاط مختلف پا را بررسی میکند. در آخر نیز ویژگیهای مختلف پای فرد، از جمله موارد زیر را ارزیابی میکند تا به تشخیص اولیه برسد:
- اندازهگیری فاصله بین قوزک داخلی پاها یا فاصله بین مچ پاها، در حالتی که زانوها به هم مماس هستند
- اندازهگیری طول پاها و مقایسه برابر بودن آن
- اندازهگیری زاویه و میزان چرخش زانوها و مقایسه همترازی و تقارن آن
- ارزیابی انحراف قسمت داخلی کف پا به سمت داخل
- ارزیابی وضعیت رباط زانو در حالت ایستاده
- ارزیابی دامنه حرکتی زانو
- بررسی سابقه پزشکی و بیماریهای زمینه ای: پس از معاینه فیزیکی، پزشک برای مشخص شدن منشاء بروز زانو ضربدری، از سابقه خانوادگی ابتلای قبلی فرد به بیماریهای زمینهای مطلع میشود. سپس با انجام آزمایش خون، امکان ابتلا به بیماریهای زمینهای مانند نرمی استخوان، کمبود ویتامین D و کلسیم نیز بررسی میشود تا در صورت وجود مشکل، درمان مناسب آن تجویز شود.
- آزمایشات تصویربرداری: پزشک ممکن است برای تأیید یافتههای خود، بررسی بیشتر و تشخیص دقیقتر، انجام آزمایشات تصویربرداری از قسمتهای مختلف پا مانند زانو و مفصل ران، مچ پا و ساق پا را تجویز کند. معمولاً تصویربرداری از پای ضربدری به روش رادیوگرافی ساده یا تصویربرداری با اشعه ایکس انجام میشود، اما در موارد خیلی شدید یا توأم با بیماریهای دیگر، ممکن است از سیتیاسکن یا امآرآی نیز استفاده شود.
درمان زانو ضربدری در کودکان
زانو ضربدری کودکان با روشهای مختلف غیرجراحی و جراحی قابل درمان است. پزشک روش درمانی مناسب را با توجه به سن و شرایط کودک، درجه عارضه و منشاء بروز زانو ضربدری انتخاب میکند. معمولاً درمان با روشهای غیرتهاجمی و غیرجراحی آغاز میشود، اما در موارد خاصی که عارضه با این روشها قابل بهبود نباشد یا بسیار شدید باشد، پزشک ممکن است از روشهای جراحی برای درمان استفاده کند.
روش درمان | شرایط انجام و کاربرد روش | |
---|---|---|
روشهای غیرجراحی | نظارت، تجویز دارو و اصلاح عادات | – سن کودک کمتر از ۷ سال باشد – عارضه ناشی از روند طبیعی رشد کودک باشد – عارضه ناشی از بیماریهای زمینهای باشد – عارضه با مصرف دارو و مکمل دارویی قابل بهبود باشد – شدت عارضه خفیف باشد |
کاهش وزن | – کودک دچار اضافه وزن باشد – شدت عارضه خفیف یا متوسط باشد | |
فیزیوتراپی و ورزش | – کودک در سنین رشد باشد – عارضه ناشی از ضعف عضلات پا باشد – عارضه ناشی از عدم تناسب و تعادل در عملکرد عضلات پا باشد – شدت عارضه متوسط یا نسبتاً شدید باشد | |
بریس یا زانوبند طبی | – عارضه تا سن ۷ الی ۸ سالگی به طور طبیعی بهبود پیدا نکرده باشد – زانو دچار پیچش بوده و فرم پا دچار مشکل شده باشد – هدایت مفاصل و استخوانهای پا نیاز به حمایت بیرونی داشته باشد – شدت عارضه متوسط یا نسبتاً شدید باشد | |
کفی طبی | – زانو دچار چرخش شدید و بیثباتی باشد – پاها حرکت غیرطبیعی داشته باشد – طول پاها تغییر یافته باشد – شدت عارضه متوسط یا نسبتاً شدید باشد | |
روشهای جراحی | جراحی هدایت صفحه رشد استخوان | – عارضه به طور طبیعی یا با روشهای غیرجراحی قابل درمان نباشد – کودک دچار درد و مشکلات حرکتی باشد – کودک در سنین رشد بوده و نهایتاً ۱۵ الی ۱۶ سال داشته باشد – شدت عارضه شدید یا بسیار شدید باشد |
جراحی استئوتومی | – این جراحی برای کودکان در موارد نادری انجام میشود از جمله: – عارضه با سایر روشها قابل درمان نباشد – هدایت رشد استخوان امکانپذیر نباشد – کودک دچار درد و مشکلات حرکتی شدید باشد – شدت انحراف پا و عارضه بسیار شدید باشد | |
جراحی تعویض مفصل زانو | این جراحی برای کودکان در موارد نادری انجام میشود از جمله: – مفصل زانو به شدت تخریب شده باشد – کودک دچار درد و مشکلات حرکتی شدید باشد |
درمانهای غیرجراحی
نظارت، تجویز دارو و اصلاح عادات
کاهش وزن
فیزیوتراپی و ورزش
حرکات اصلاحی زانو ضربدری
- کشش پروانه در حالت نشسته (Butterfly Stretch)
با انجام این تمرین کشاله ران کشیده میشود، باسن به سمت بیرون میچرخد و چرخش زانوها به سمت بیرون به بهبود زانو ضربدری کمک میکند. روش انجام حرکت کشش پروانه در حالت نشسته به شرح زیر است:
- به صورت چهارزانو روی زمین بنشینید، پاها را در مقابل خود قرار دهید، کف پاها را به هم بچسبانید و سعی کنید پاشنهها را تا حد ممکن به بدن نزدیک کنید.
- با دستهای کشیده، مچ پاها را نگه دارید. در این حالت باید زانوها بدون احساس فشار، کمی از سطح زمین فاصله بگیرند.
- مچ پاها را به سمت بدن بکشید و همزمان بدن را نیز بدون خم کردن ستون فقرات به سمت پاها نزدیک کنید. به این منظور باید آرنجها را بر روی ران بگذارید و به پا فشار دهید، به طوری که در کشاله ران کشش را احساس کنید. در این وضعیت زانوها باید به زمین نزدیک شوند.
- مچ پاها را به مدت ۱ دقیقه در همین وضعیت بکشید و نگه دارید، سپس به حالت اولیه باز گردانید. وضعیت پاها در حالت کشیده و آزاد، از رو برو باید شبیه به بال زدن پروانه دیده شود.
- پس از ۳۰ ثانیه استراحت این حرکت را برای ۸ الی ۱۰ بار تکرار کنید.
- پوسته صدف (Clamshells)
با انجام این تمرین عضلات ران و لگن تقویت میشوند، چرخش رو به داخل زانو اصلاح میشود و چرخیدن زانوها به سمت بیرون به کاهش زانو ضربدری کمک میکند. روش انجام حرکت پوسته صدف عبارت است از:
- به پهلو دراز بکشید، پاها را کمی خم کنید و زانوها را بر روی هم قرار دهید. میتوانید یک دست را زیر سر قرار دهید و کف دست دیگر را در مقابل بدن روی زمین بگذارید.
- پایی که روی زمین قرار دارد را ثابت نگه دارید و در حالی که پاشنههای پا را به هم چسباندهاید، زانوی پای بالایی را به همان حالت خم کنید و با همان زاویه تا حد ممکن بالا آورید. حین این تمرین باید لگن را ثابت نگه دارید و فقط زانو را حرکت دهید. حرکت زانو باید مشابه باز کردن یک صدف دو کفهای یا باز کردن درب یک صندوقچه باشد.
- زانو را به مدت ۱۰ ثانیه در همین حالت نگه دارید، سپس پایین آورید و بر روی پای دیگر قرار دهید.
- پس از ۵ ثانیه استراحت، باید این حرکت را برای ۸ الی ۱۰ بار و در ۳ ست تکرار کنید.
- این تمرین را برای پای دیگر نیز به همین ترتیب انجام دهید.
- لانژ (Lunges)
با انجام این تمرین عضلات پا و باسن تقویت و متوازن میشوند و کشیده شدن زانو به محل اصلی خود و اصلاح فرم پا، به بهبود زانو ضربدری کمک میکند. روش انجام حرکت لانژ به شرح زیر است:
- به صورت صاف بایستید، پاها را جفت کنید و برای حفظ تعادل با دستها طرفین کمر خود را بگیرید.
- در حالتی که یک پا را روی زمین عمود کردهاید، پای دیگر را به اندازه یک گام جلوتر قرار دهید.
- هر دو زانو را با زاویه حدوداً ۹۰ درجه خم کنید، به طوری که زانوی پای عقب را به زمین نزدیک کرده و تکیه خود را روی پنجه پا بیاندازید. همچنین باید کف پای جلو را نیز به طور کامل روی زمین قرار دهید. توجه داشته باشید که در این حالت مچ پا باید کاملاً صاف باشد و خم نشود.
- بدون این که در این حالت مکث کنید، به حالت اولیه بازگردید و مجدداً صاف بایستید.
- این تمرین را ۱۰ الی ۱۲ بار برای هر پا، به صورت یکی در میان و در ۳ ست تکرار کنید.
- لانژ از پهلو (Side Lunges)

- به صورت صاف بایستید، پا را بیشتر از عرض شانه باز کنید و برای حفظ تعادل دستها را مقابل قفسه سینه جمع کنید.
- یک پا را ثابت نگه دارید و پای دیگر را به بیشترین میزان ممکن باز کنید، به طوری که زانوی پای ثابت را حدوداً ۹۰ درجه خم کرده و تکیه بدن را بر روی پنجه پا قرار دهید. همچنین پای دیگر که از بدن دور شده را کاملاً بکشید و کف پا را روی زمین قرار دهید.
- بدون این که در این وضعیت مکث کنید، با استفاده از توان عضلانی پای خم شده، زانوی خود را صاف کنید و مجدداً به حالت صاف بایستید.
- این تمرین را ۱۰ الی ۱۲ بار برای هر پا، به صورت یکی در میان و در ۳ ست تکرار کنید.
- اسکوات (Squats)
با انجام این تمرین عضلات چهار سر ران، باسن و همسترینگ تقویت میشوند و اصلاح شدن چرخش زانو و فرم پا، همچنین قرار گرفتن زانو در محل اصلی خود، به رفع زانو ضربدری کمک میکند. روش انجام حرکت اسکوات به شرح زیر است:
- صاف بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید. باید دستها را نیز به صورت کشیده در کنار بدن یا روی ران قرار دهید.
- بدون چرخاندن زانوها و شبیه به حالت نشستن روی یک صندلی فرضی، زانوها را خم کنید و باسن را به زمین نزدیک نمایید. در این حالت نباید زانو از پنجه پا بیرون بزند و کف پا نیز باید کاملاً روی زمین قرار گیرد. برای حفظ تعادل میتوانید دستها را به صورت کشیده رو به روی بدن قرار دهید.
- پس از چند ثانیه مکث در همین وضعیت، با استفاده از توان عضلانی پا و با فشار بر روی پاشنه مجدداً به حالت صاف بایستید. همزمان میتوانید دستها را پایین آورید و در کنار بدن یا بر روی ران قرار دهید.
- پس از چند ثانیه استراحت، این حرکت را برای ۸ الی ۱۰ بار و در ۳ ست تکرار کنید.
- زانو بلند روی پله (Step Up High Knee)
با انجام این تمرین عضلات چهار سر ران و همسترینگ تقویت میشوند و قرار گرفتن زانو در محل صحیح خود و اصلاح حرکت پا، به بهبود زانو ضربدری کمک میکند. برای انجام این تمرین به یک پله یا استپ ورزشی نیاز است. روش انجام زانو بلند روی پله به شرح زیر است:
- جلوی پله یا استپ به صورت صاف بایستید و دستها را در کنار بدن قرار دهید.
- ابتدا با یک پا روی پله بروید و همزمان با رفتن روی پنجه آن، پای دیگر را از زمین جدا کنید. بدون گذاشتن پا بر روی پله، باید زانو را به سمت بالا بیاورید و حدوداً ۹۰ درجه خم کنید.
- پس از یک مکث کوتاه، پایی که بالا بردهاید را به حالت اول باز گردانید و مستقیماً بر روی زمین قرار دهید. سپس بلافاصله پای روی پله را به حالت اول بر روی زمین بگذارید.
- این حرکت را ۸ الی ۱۰ بار برای هر پا، به صورت یکی در میان و در ۳ ست تکرار کنید.
- بالا آوردن ساق پا از پهلو (Side Lying Leg Lifts)
با انجام این تمرین عضلات بیرونی لگن و ران تقویت میشوند و اصلاح شدن حرکت پا در جهات مختلف در هنگام راه رفتن و ایستادن، به بهبود زانو ضربدری کمک میکند. نحوه انجام تمرین بالا آوردن ساق پا از بغل به شرح زیر است:
- به پهلو دراز بکشید و پاها را در حالتی که کاملاً صاف هستند بر روی هم قرار دهید. میتوانید یک دست را زیر سر قرار دهید و کف دست دیگر را در مقابل بدن روی زمین تکیه دهید.
- پای بالایی را در همان وضعیت صاف و کشیده تا حد ممکن باز کنید و بالا آورید، به طوری که در قسمت کنار باسن کشش را احساس کنید.
- پا را به مدت ۱۰ ثانیه در همین حالت نگه دارید، سپس پایین آورید و بر روی پای دیگر قرار دهید.
- پس از ۵ ثانیه استراحت، این حرکت را برای ۸ الی ۱۰ بار و در ۳ ست تکرار کنید.
- این تمرین را برای پای دیگر نیز به همین ترتیب انجام دهید.
- کیک بک ایستاده با کش ورزشی (Banded Standing kickbacks)
با انجام این تمرین عضلات بیرونی ران و همسترینگ تقویت میشوند و ایجاد تعادل بین این عضلات در هنگام راه رفتن و ایستادن، به بهبود زانو ضربدری کمک میکند. برای انجام این تمرین به یک کش ورزشی نیاز است. روش انجام کیک بک ایستاده با کش ورزشی عبارت است از:
- صاف بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید. برای حفظ تعادل میتوانید دستها را به دیوار یا میز تکیه دهید یا با دستها طرفین کمر خود را بگیرید.
- کش ورزشی مناسب را دور پاها قرار دهید، به نحوی که روی ساق پا و درست در زیر زانو قرار بگیرد.
- یک پا را روی زمین ثابت کنید و پای دیگر را رو به عقب بکشید. در این وضعیت پا باید کاملاً صاف باشد و زانو خم نشود. همچنین باید بدن را در حالی که ستون فقرات کاملاً صاف است، اندکی به جلو متمایل کنید.
- پا را در همین وضعیت به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید و سپس به حالت عادی باز گردانید.
- پس از ۵ ثانیه استراحت، این حرکت را برای ۱۵ بار تکرار کنید.
- این تمرین را برای پای دیگر نیز به همین ترتیب انجام دهید.
بریس
کفی طبی
درمانهای جراحی
جراحی هدایت صفحه رشد استخوان
درمان زانو ضربدری در بزرگسالان
روش درمان | شرایط انجام و کاربرد روش | |
---|---|---|
روشهای جراحی | جراحی استئوتومی | – افراد بزرگسال با درجات مختلف زانو ضربدری (غالباً متوسط و شدید) – مفصل زانو دچار آسیب یا تخریب نشده باشد یا آسیب جزئی دیده باشد – نامناسب برای بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید با تخریب مفصل زانو |
جراحی تعویض مفصل زانو | – زانو ضربدری بر اثر آرتروز شدید زانو ایجاد شده باشد – زانو ضربدری توأم با آرتروز شدید زانو باشد – مفصل زانو به شدت دچار تخریب شده باشد – فرد دچار درد و مشکلات حرکتی شدید باشد | |
روشهای غیرجراحی | نظارت و درمان دارویی | – زانو ضربدری ناشی از بیماریهای زمینهای باشد – شدت عارضه خفیف باشد و فرد با علائم شدیدی مواجه نباشد – بیمار امکان قرار گرفتن تحت جراحی را نداشته باشد – شدت عارضه متوسط یا شدید باشد و برای انجام جراحی نیاز به رفع منشاء بیماری با دارو درمانی باشد |
کاهش وزن | – فرد دچار اضافه وزن و چاقی باشد – شدت عارضه خفیف یا متوسط باشد – بیمار امکان قرار گرفتن تحت جراحی را نداشته باشد | |
فیزیوتراپی و ورزش | – زانو ضربدری ناشی از ضعف عضلانی باشد – زانو ضربدری ناشی از عدم تناسب در عملکرد عضلات مختلف پا باشد – درجه عارضه خفیف یا متوسط باشد – بیمار امکان قرار گرفتن تحت جراحی را نداشته باشد | |
بریس یا زانوبند طبی | – زانو دچار مشکلات مفصلی خفیف مانند آرتروز باشد – بیمار به طور مختصر دچار پیچش زانو و بدشکلی فرم پا باشد – هدایت مفاصل و استخوانهای پا نیاز به حمایت بیرونی داشته باشد – بیمار اندکی دچار درد و مشکلات حرکتی باشد – شدت زانو ضربدری خفیف یا متوسط باشد – بیمار امکان قرار گرفتن تحت جراحی را نداشته باشد | |
کفی طبی | – زانو اندکی دچار چرخش یا بیثباتی شده باشد – پا دچار تغییر طول اندک باشد یا حرکت غیرطبیعی داشته باشد – بیمار به طور مختصر با درد و مشکلات حرکتی مواجه باشد – شدت زانو ضربدری خفیف یا متوسط باشد – بیمار امکان قرار گرفتن تحت جراحی را نداشته باشد |
درمانهای غیرجراحی
نظارت و درمان دارویی
کاهش وزن
فیزیوتراپی و ورزش
حرکات اصلاحی زانو ضربدری
معمولاً زانو ضربدری بزرگسالان با علت ضعف عضلانی، خصوصاً اگر مدت طولانی از بروز آن گذشته باشد با مشکلاتی در توان، عملکرد و تعادل عضلاتی مانند همسترینگ داخلی و عضلات چهار سر ران همراه است. انجام حرکات اصلاحی مخصوص زانو ضربدری، با تقویت و رفع مشکلات این عضلات به کاهش علائم بیمار و جلوگیری از پیشرفت عارضه و آسیبهای ناشی از آن کمک میکند.
این تمرینات کاملاً مشابه با حرکات اصلاحی زانو ضربدری در کودکان است، با این تفاوت که تعداد دفعات تکرار و تعداد ستهای انجام هر تمرین، متناسب با شرایط فیزیکی و عضلانی افراد بزرگسال نسبت به کودکان بیشتر خواهد بود. پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند مناسبترین حرکات اصلاحی و تعداد دفعات تکرار موثر هر تمرین را تنظیم و پیشنهاد کند.
بریس
یکی از درمانهای کمکی و غیرجراحی زانو ضربدری بزرگسالان، استفاده از بریس یا زانوبند طبی است. بریس با ایجاد کشش مناسب و هل دادن زانو به سمت صحیح و طبیعی، همچنین با تحمل بخشی از وزن بدن به کاهش درد و سایر علائم فرد بزرگسال کمک میکند و از ایجاد یا تشدید آسیبهای بعدی زانو جلوگیری میکند.
- زانو دچار مشکلات مفصلی خفیف مانند آرتروز باشد
- فرد به طور مختصر دچار پیچش زانو و مشکل در فرم پا باشد
- هدایت مفاصل و استخوانهای پا نیاز به حمایت بیرونی داشته باشد
- بیمار اندکی دچار درد و مشکلات حرکتی باشد
- شدت زانو ضربدری خفیف یا متوسط باشد
- طراحی و ساخت بریس به صورت سفارشی و متناسب با فرم پا و وضعیت بیمار انجام میشود. بیمار باید در طول شب یا در صورت تجویز پزشک در حین فیزیوتراپی و ورزش از بریس استفاده کند تا علائم کاهش پیدا کرده و از پیشرفت بیماری و انحراف بیشتر پا جلوگیری شود.
کفی طبی
یکی از درمانهای کمکی و غیرجراحی زانو ضربدری بزرگسالان، استفاده از کفی طبی است که با بلندتر کردن لبه داخلی کفش، جلوی چرخش زانو به سمت داخل را میگیرد و فرم غیرطبیعی پا را کاهش میدهد. همچنین در صورت تغییر طول پا بر اثر عارضه، کوتاهی طول آن را در قسمت پاشنه کفش جبران میکند. این ابزار میتواند با توزیع یکنواخت وزن بدن بر روی پا و بازیابی ثبات و تعادل از دست رفته زانو مانع از بروز یا تشدید آسیب شود.
درمانهای جراحی
درمان قطعی و رفع کامل زانو ضربدری با درجات مختلف در بزرگسالان، با روشهای جراحی قابل انجام است. در سنین بزرگسالی با پایان یافتن دوره شکلگیری استخوانها و بسته شدن صفحات رشد، ایجاد هرگونه تغییر در شکل و فرم استخوان با روشهای غیرتهاجمی امکانپذیر نیست و مستلزم انجام جراحی است.
جراحی زانو ضربدری بزرگسالان با دو روش استئوتومی و تعویض مفصل زانو انجام میشود که پزشک بر اساس سن، علائم و وضعیت بیمار، شدت عارضه و میزان آسیب وارد شده به استخوان پا و زانو، یکی از آنها را برای درمان انتخاب میکند. در صورتی که عامل ایجاد عارضه یا آسیبهای ناشی از آن با جراحی قابل بهبود باشد، پزشک همراه با جراحی زانو ضربدری اقدام به رفع آنها نیز خواهد نمود.
جراحی استئوتومی
مراحل انجام جراحی
- ابتدا قسمت پایینی استخوان ران که به مفصل زانو منتهی است برش داده میشود.
- استخوان برش داده شده با زاویه مناسب در محور اصلی خود تنظیم میشود. سپس با مفصل زانو کاملاً همتراز میشود.
- با تصویربرداری اشعه ایکس در حین جراحی، از صحت و مناسب بودن محل تنظیم شده استخوان و همترازی آن با مفصل زانو اطمینان حاصل میشود.
- استخوان برش داده شده و مفصل زانو با پیچ و پلاک به هم متصل میشوند و در محل خود ثابت میگردند.
- محل شکاف استخوان با پیوند استخوان (گرفت استخوانی) پر میشود تا شکاف به مرور زمان به طور کامل ترمیم شود.
- در صورت نیاز و در مواردی که به دلیل شدت عارضه و بدفرمی پا استئوتومی استخوان ران به تنهایی مشکل را برطرف نکند، استخوان ساق پا نیز با همین فرآیند به طور همزمان جراحی میشود تا اتصال زانو و استخوان از سمت پایین اصلاح شود.
- جراحی استئوتومی معمولاً در دو مرحله مجزا انجام میشود و در هر مرحله یکی از پاها تحت جراحی قرار میگیرد؛ به این ترتیب در طول دوره نقاهت، بیمار میتواند از پای دیگر خود برای راه رفتن استفاده کند.
دوران نقاهت
پس از جراحی معمولاً پای بیمار گچ گرفته میشود. همچنین بیمار نباید وزن بدن را روی پای جراحی شده بیاندازد، به همین دلیل نیاز است به مدت چند هفته از عصا استفاده کند. پس از ۵ الی ۶ هفته بیمار میتواند وزن خود را روی پای جراحی شده قرار دهد. پزشک ممکن است برای محافظت بیشتر از پا، استفاده از آتل یا بریس و زانوبند طبی را تا بهبود کامل بیمار تجویز کند. در طول دوره نقاهت به منظور بهبود توان و عملکرد پا، بازیابی دامنه حرکت و تکمیل درمان، بیمار باید تحت فیزیوتراپی قرار بگیرد. در نهایت با گذشت ۳ الی ۴ ماه پس از جراحی، فرد به طور کامل بهبود مییابد و میتواند به زندگی عادی خود بازگردد.
جراحی تعویض مفصل زانو
مراحل انجام جراحی
- ابتدا بخشهای آسیبدیده غضروف و پوشش مفصل استخوان ران و استخوان ساق پا که از بالا و پایین به زانو متصل میشوند، همچنین کشکک زانو، با زاویه مناسب و به اندازه لازم تراشیده میشود. پس از برداشتن قسمتهای آسیبدیده، که ممکن است شامل تمام یا بخشی از غضروف و پوشش مفصلها باشد، سطح استخوانها برای مراحل بعدی آمادهسازی میشود.
- پروتزهای مصنوعی با قسمتهای تراشیده شده جایگزین میشوند.
- پس از بررسی مناسب بودن محل قرارگیری و حرکت مفصل، پروتزها به وسیله سیمان استخوانی به استخوانهای ران، ساق پا و کشکک پا متصل میشوند. سیمان استخوانی پس از مدتی در سطح استخوان جذب میشود و نسج یکپارچهای را تشکیل میدهد.
- در صورت نیاز به تعویض مفصل زانو در هر دو پا، جراحی در دو مرحله مجزا انجام میشود تا در طول دوره نقاهت بیمار بتواند از پای دیگر خود برای راه رفتن استفاده کند.
دوران نقاهت
پس از جراحی تعویض مفصل زانو معمولاً پای بیمار گچ گرفته میشود. بیمار باید با استفاده از عصا و با کمک پای جراحی نشده خود راه برود و از قرار دادن وزن بر روی پای جراحی شده تا ۵ الی ۶ هفته پرهیز کند. پزشک ممکن است برای حمایت و محافظت از محل جراحی، استفاده از بریس و زانوبند طبی را تا پایان دوره نقاهت برای بیمار تجویز کند. همچنین ۲ تا ۳ روز پس از جراحی بیمار باید شروع به فیزیوتراپی و انجام تمرینات توانبخشی کند تا با به دست آوردن دامنه حرکتی زانو، بازیابی عملکرد عادی زانو و تقویت عضلات پا فرآیند درمان تکمیل شود. بسته به جزئی یا کامل تعویض شدن مفصل زانو، معمولاً با گذشت ۳ الی ۴ ماه پس از جراحی فرد به طور کامل بهبود مییابد و میتواند زندگی عادی و فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرد.
سوالات متداول
آیا زانو ضربدری بدون جراحی قابل درمان است؟
آیا زانو ضربدری فقط در سنین کودکی بروز می یابد؟
چگونه میتوانم زانو ضربدری را در منزل و بدون مراجعه به پزشک تشخیص دهم؟
وجود چه میزان فاصله بین پاها زانو ضربدری محسوب میشود؟
در چه صورت وضعیت زانو ضربدری کودک خطرناک و نگرانکننده است؟
بهترین زمان درمان زانو ضربدری در چه دوره سنی است؟
آیا زانو ضربدری قابل پیشگیری است؟
آیا زانو ضربدری بعد از دوران رشد، در سنین بزرگسالی قابل درمان است؟
اگر زانو ضربدری خود را درمان نکنم چه اتفاقی میافتد؟
در چه سنی باید درمان پای ضربدری فرزندم را آغاز کنم؟
آیا با مصرف مکملهای دارویی ویتامین D و کلسیم زانو ضربدری درمان میشود؟
آیا هر نوع زانوی ضربدری با فیزیوتراپی قابل درمان است؟
آیا ورزش برای درمان زانو ضربدری کودک من مفید است؟
آیا جراحی هدایت رشد استخوان برای افراد بالای ۱۸ سال قابل انجام است؟
در سنین بزرگسالی با کدام روشهای غیرجراحی میتوان زانو ضربدری را رفع کرد؟
آیا با لاغر شدن زانو ضربدری من رفع میشود؟
آیا میتوانم زانو ضربدری خود را با یوگا و مدیتیشن درمان کنم؟
آیا فرم و نحوه خوابیدن تأثیری بر بهبود زانو ضربدری میگذارد؟
آیا تخریب مفصل زانو باعث ایجاد زانو ضربدری میشود یا بالعکس؟
آیا ممکن است زانو ضربدری بعد از جراحی و درمان کامل عود کند؟
برای درمان زانو ضربدری جراحی استئوتومی بهتر است یا جراحی تعویض مفصل زانو؟
آیا جراحی استئوتومی باعث افزایش خطر شکستگی استخوان در آینده میشود؟
آیا درمان زانو ضربدری با جراحی تعویض مفصل زانو، باعث محدودیت حرکتی در آینده میشود؟
آیا میتوانم به دلیل زانو ضربدری از سربازی معاف شوم؟